Беконът не случайно се определя като „най-зарибяващият деликатес“ сред месата. Не можем да отречем, че само да ни замирише на бекон и огладняваме светкавично.
Всяко сухо месо задължително трябва да се готви с малко бекон, той е способен да овкуси и да направи всичко два пъти по-вкусно.
Но има няколко неща, с които е добре да се съобразим, когато готвим бекон.
Веднага минаваме към тях, без повече предисловия:
- Най-добрият начин да печем бекон е във фурната. Така можем да направим голямо количество (ако ни е необходимо такова). Пък и е най-чистият начин за това.
- Ако пък искате да го сготвите на котлона, използвайте тиган с по-висок борд, добавете малко вода. Това ще помогне за образуване на хрупкава коричка, но и ще предпази бекона от изгаряне.
- Ако сте закъснели със закуската и искате нещо бързо, да, може да сготвите бекона и в микровълнова. Но трябва да знаете, че става доста по-хрупкав, препоръчваме го само ако ви допада такъв.
- Беконът е полезен и за самите тигани, може да не ви се вярва, но действа добре на покритието на самите съдове. Интересно, нали?
- Мазнината, отделена при готвене е много подходяща за пуканки. Недейте да я хвърляте, а я добавете към домашните пуканки.
- Беконът може да се замразява. В противен случай ще се развали за няколко дни. Нарежете го на порции – така хем ще го размразите по-лесно, хем ще го сготвите по-лесно.